Kontaktne informacije:
Srednjeveška mesta Istre

Naš vodič vas ob 9.uri pričaka na dogovorjenem mestu v Kopru. Po kratkem postanku nadaljujemo prek mejnega prehoda Dragonja do slikovite istrske vasice Grožnjan. Ogledali si bomo mestece in se v konobi okrepčali z istrko marendo. Pot nas nadalje vodi v Motovun, ki kot stražar bedi nad dolino reke Mirne. Sprehodili se bomo do mestnega jedra in ob zgodbi vodiča spoznali njegovo zgodovino. Sledi premik v Livade, kjer se ustavimo v trgovini s tartufi in vini. Zadnja postaja našega potepanja po Istri pa je Momjan. Najprej obiščemo eno najlepših vinskih kleti v Istri, vinsko klet Kabola, nato pa ob večerji strnemo vtise izleta v eni izmed istrskih konob.

GROŽNJAN

To srednjeveško mestece se prvič omenja leta 1103. Do 1358 je bil v posesti oglejskih patriarhov, nato pa upravno središče zahodnega dela beneške Istre. Iz 14.stoletja so deloma ohranjena glavna mestna vrata in del obrambnega zidu. V baročni župnijski cerkvi je več poznobaročnih marmornih oltarjev in druge bogate notranje opreme. Grožnjan je danas poznan kot »mesto umetnikov«. Številne zapuščene hiše so preurejene v slikarske ateljeje, galerije in druge objekte namenjene kulturni dejavnosti. Tako se v Grožnjaju nahaja dvajset galerij in umetniških ateljejev, poletna mednarodna filmska šola ter Mednarodni kulturni center hrvaške glasbene mladine.

 

MOTOVUN

Motovun se je razvil na mestu nekdanje prazgodovinske utrdbe. V 10. in 11. stoletju so tu gospodovali poreški škofje in patriarhi iz Ogleja, od leta 1278 pa je bil kraj v posesti Beneške republike. Najstarejši del mestnega jedra je obzidan z dobro ohranjenim obzidjem, ki danes služi kot sprehajališče. Na mestnem trgu stoji trdnjava iz 13. stoletja in baročna cerkev Sv. Stjepana zgrajena leta 1614 po načrtih beneškega arhitekta Paladia. Nasproti cerkve leži Komunalna palača, grajena v 12. stoletju, ki je bila kasneje razširjena in obnovljena. Večina ostalih stavb je iz 16. in 17. stoletja. Mesto leži ob nekdanji železniški progi Porečanka s čimer je bilo na zahodu dobro povezano s Porečem, na severu pa s Slovenijo in Italijo.

 

MOMJAN

Mestece leži 270m nad morjem, 18 km od Umaga in ima bogato zgodovino, prekrasno naravo in izredno lego za gojenje vinske trte, oljk in sadja. Momjan je razdeljen na Gornji in Donji, v katerem se nahaja zvonik in cerkev Sv. Martina, zgrajena v 15. stoletju ter ostanki starega dvorca na katerega so vezani dogodki iz istrske zgodovine. Ta predel Istre je poznan tudi po bogati fauni, ki daje osnovo istrski kulinariki in lovskemu turizmu.

 

 

Cena na osebo:

57 EUR (min. 41 oseb) / 62 EUR (25 – 40 oseb) / 67 (15 – 24 oseb)

 

Vključeno:

vsi ogledi po programu,

istrska marenda (bobiči z mesom, 2 dl vina ali druge pijače),

voden ogled in pokušina v vinski kleti (3 vrste vina, pršut, ovčji sir, salama, panceta, olive)

istrska večerja (juha, istrski krožnik – ombolo, klobasa, krompir, zelje in sladica)

osnovno nezgodno zavarovanje, organizacija, vodenje, DDV, vreme in dobra volja.

 

Plačilni pogoji:

30 % ob prijavi, ostalo do 7 dni pred izletom.

 

Priporočamo:

športno obutev, zaščito pred dežjem, osvežilno pijačo in fotoaparat.

 

Doplačila po vaši izbiri:

pijača pri večerji, harmonikar in druga osebna naročila.

 

 

PROGRAM IZLETA LAHKO OBLIKUJEMO TUDI PO VAŠIH ŽELJAH.

ZAHTEVAJTE POSEBNO PONUDBO.

 

Splošne informacije:

Za vse, česar v programu ni posebej navedenega, veljajo Splošni pogoji agencije Istranka.

Organizator si zaradi nepredvidenih dogodkov, zvišanja cen dobaviteljev ali premajhnega števila prijavljenih

pridružuje pravico do spremembe cene in programa izleta.