Kontaktne informacije:
Slovenska Istra – izlet po meri

V jutranjih urah krenete proti Istri. V Kozini se vam pridruži naš vodič. Za ogrevanje najprej postanek v Prešnici za ogled sadjarske kmetije. Sledi kratka vožnja do Kubeda, kjer nas v osmici že čaka tipična istrska marenda. Nadaljujemo s sprehodom do trebeškega slapa in spoznamo značilnosti skrivnostnih istrskih slapov. Popoldne si ogledamo še tipično istrsko hišo v Loparju in vinarsko posestvo v Truškah. Za zaključek se ustavimo v Marezigah, kjer ob tipični istrski večerji strnemo vtise izleta.

SADJARSKA KMETIJA

V Prešnici, strnjeni vasici pod vznožjem Slavnika stoji sodobna sadjarska kmetija s hladilnico. Pokazali nam bodo postopke predelave sadja ter proces pridelave jabolčnega kisa, brkinske slivovke in jabolčnega soka. Seveda pa nas bodo s svojimi pridelki in proizvodi tudi pogostili.

KUBED

Vas »Čubed«, kot ji pravijo domačini je znana po ostankih srednjeveške utrdbe in peterokrakem zvoniku. Tu se je zgodil tudi prvi tabor v Slovenski Istri, na katerem so zahtevali zedinjeno Slovenijo in uvedbo slovenskega jezika v šole in urade. V vaški osmici se bomo okrepčali s tipično istrsko marendo.

TREBEŠKI SLAP

Slapovi v Istri so nekaj posebnega. Ne bučijo in vznemirjajo svojega okolja. Nežno in pojoče se prelivajo čez previs peščenjaka in se v spodnjem delu zajedajo vedno globlje v mehki fliš. V Istri je več skrivnostnih slapov, ki so rezervirani le za sladokusce, saj so skriti v težko dostopnih grapah. Trebeški slap je visok 19 m in je najvišji v Slovenski Istri.

LOPAR

Strnjena obcestna vas v osrčju Slovenske Istre ali vas na oslovem hrbtu, kot ji rečejo domačini. Ogledali si bomo krajevno-etnološko in domoznansko zbirko Hiša od Bardinca. Kmečka kuhinja, vinska klet z leseno stiskalnico iz 19. stoletja in prostor krajevne zgodovine nam približajo življenje prebivalcev v teh krajih.

TRUŠKE

Truške so posebno naselje sredi osrčja Slovenske Istre. Vas je sestavljena iz šestih zaselkov in nima pravega središča. Je pa idealno izhodišče za pohodniške izlete v dolino reke Dragonje. V svoj hlad nas sprejme in se nam predstavi vinarsko posestvo. Različnih okusov zagotovo ne bo manjkalo.

MAREZIGE

Vas je razpotegnjena po slemenu hriba in leži kar 280 m nad morjem. Ponuja nam čudovit razgled na celoten Koprski zaliv. Znana je po prvem uporu proti fašistom v Slovenskem primorju in po Prazniku refoška. V spomin na upor občina Koper 15. maja praznuje tudi svoj občinski praznik.   

 

 

 

Cena na osebo:

56 EUR (min. 41 oseb) / 61 EUR (25 – 40 oseb) / 66 EUR (15 – 24 oseb)

(otroci do 5 let: brezplačno / otroci od 6 – 15 let: -20%)

 

Vključeno:

vsi ogledi in vstopnine po programu,

degustacija na sadjarski kmetiji (jabolčni kis, jabolčni sok, brkinska slivovka, jabolka),

šavrinska marenda (bobiči z mesom, sladica, 2 dl vina),

pokušina v vinski kleti (3-4 vrste vina, sir, olivno olje, oljke, domač kruh),

večerja (bakala, juha, polenta s popečenim pršutom v refoškovi omaki, solata, štruklji),

organizacija, vodenje, nezgodno zavarovanje, DDV,

vreme in dobra volja.

 

Plačilni pogoji:

30 % ob prijavi, ostalo 7 dni pred izletom.

 

Priporočamo:

športno obutev, zaščito pred dežjem ali soncem, osvežilno pijačo in fotoaparat.

 

Doplačila po vaši izbiri:

harmonikar pri večerji – 120 EUR/skupina, pijača pri večerji.

 

 

PROGRAM IZLETA LAHKO OBLIKUJEMO TUDI PO VAŠIH ŽELJAH.

ZAHTEVAJTE POSEBNO PONUDBO.

 

Splošne informacije:

Za vse, česar v programu ni posebej navedenega, veljajo Splošni pogoji agencije Istranka.

Organizator si zaradi nepredvidenih dogodkov, zvišanja cen dobaviteljev ali premajhnega števila prijavljenih

pridružuje pravico do spremembe cene in programa izleta.