Kontaktne informacije:
Na stičišču treh svetov

Vodič vas ob dogovorjeni uri pričaka v Kozini. Za ogrevanje si v brkinski vasici Slivje ogledamo cerkev Sv. Martina in raziščemo jamo Dimnice. Sledi premik na Tatre in ogled ekološke kmetije. Za opoldansko kosilo se ustavimo v eni od tukajšnjih gostilni ali v kmečkem turizmu. V popoldanskem delu izleta pa se sprehodimo po stari železniški progi Kozina – Trst, ki ponuja čudovit razgled na dolino Glinščice in Trst. Na dve-urnem sprehodu spoznamo zgodovino proge in krajev ob njej. Zaključimo v Prešnici, vasici pod Slavnikom z ogledom predelovalnice in hladilnice sadja. Vtise izleta strnemo s pokušino brkinskih dobrot.

SLIVJE – DIMNICE

Slivje, vasica na obrobju Brkinov je poznana po jami Dimnice, cerkvi sv. Martina in slivovih njokih. Ogledali si bomo cerkev s freskami akademskega slikarja Toneta Kralja in se v spremstvu izkušenih jamarjev ter v soju karbidovk spustili v jamo. Jama nam postreže z pravo šolsko zbirko kraških pojavov na stiku kraškega in flišnega sveta. Raziskovanje in spoznavanje podzemnega raja traja približno uro in pol.

 

TATRE

Gručasta vasica na nadmorski višini 738 m. Na ekološki kmetiji Mahne, kjer se ukvarjajo z govedorejo in sadjarstvom si ogledamo obrat za predelavo mleka in sirarno. Seveda ne gre brez pokušine brkinskih sirov, ki so vsi narejeni iz surovega kravjega mleka. Možnost nakupa.

 

HRPELJSKA PROGA

Železniška proga Hrpelje-Kozina – Trst je bila zgrajena leta 1887, ukinjena pa 1959. Zaradi izjemno velikega naklona in višinske razlike skoraj 490 m, je bila v ekstremnih vremenskih okoliščinah skoraj neuporabna. Proga ima kar 13 mostov, 6 viaduktov ter 5 predorov in nudi čudovit pogled na dolino Glinščice in Trst. Danes je proga spremenjena v sprehajalno in kolesarsko pot.

 

SADJARSKA KMETIJA

V Prešnici, tipični strnjeni vasici pod vznožjem Slavnika stoji sodobna sadjarska kmetija s hladilnico. Pokazali nam bodo postopke predelave sadja ter proces pridelave jabolčnega kisa, brkinske slivovke in jabolčnega soka. Seveda pa nas bodo s svojimi pridelki in proizvodi tudi pogostili.

 

 

 

Cena na osebo:

44 EUR (min. 41 oseb) / 49 EUR (25 – 40 oseb) / 54 EUR (15 – 24 oseb)

(otroci do 5 let: brezplačno / otroci od 6 – 15 let: -20%)

 

Vključeno:

vsi ogledi in vstopnine po programu,

ogled sirarne s pokušino sirov, 

brkinsko kosilo (juha, glavna jed, solata, sladica),

ogled sadjarske kmetije s pokušino (jabolčni kis in sok, brkinska slivovka)

organizacija in vodenje, nezgodno zavarovanje, DDV,

vreme in dobra volja.

 

Plačilni pogoji:

30 % ob prijavi, ostalo 7 dni pred izletom.

 

Priporočamo:

športno obutev, zaščito pred dežjem ali soncem, osvežilno pijačo in fotoaparat.

 

Doplačila po vaši izbiri:

brkinska večerja – od 12 EUR/ oseba.

 

 

PROGRAM IZLETA LAHKO OBLIKUJEMO TUDI PO VAŠIH ŽELJAH.

ZAHTEVAJTE POSEBNO PONUDBO.

 

Splošne informacije:

Za vse, česar v programu ni posebej navedenega, veljajo Splošni pogoji agencije Istranka.

Organizator si zaradi nepredvidenih dogodkov, zvišanja cen dobaviteljev ali 

premajhnega števila prijavljenih pridružuje pravico do spremembe cene in programa izleta.