Kontaktne informacije:
Brkini – neodkrita Primorska

Proti Primorski krenete v jutranjih urah. Naš vodič se vam pridruži v Postojni in nadaljujemo v Brkine, kjer se najprej ustavimo na Premu. Ogledamo si grad, Kettejevo sobo in cerkev. Na eni izmed turističnih kmetij si vzamemo čas še za brkinsko marendo, ki bo zagotovo dobro dela. Sledi premik na Tatre in obisk ekološke kmetije z vsem kar sodi zraven. Sledi premik v Slivje in ogled cerkve Sv. Martina. Malo kasneje pa se spustimo še v podzemni svet Matarskega podolja. Zadnja postaja je Materija, kjer spoznamo zgodovino kraja in obiščemo pridelovalca medu. Preprosto, domače, nepozabno.

PREM

Prem je gručasta vas na severovzhodnem delu Brkinov, ki je zaradi zgodovinskih in etnoloških značilnosti zavarovana kot kulturni spomenik. Ogledali si bomo srednjeveški grad ter obiskali nekdanjo Ljudsko šolo, ki je obenem tudi rojstna hiša znamenitega pesnika Dragotina Ketteja. Vredna ogleda je tudi cerkev Sv. Helene z baročnimi poslikavami.

 

TATRE

Gručasta vasica na nadmorski višini 738 m. Na ekološki kmetiji Mahne, kjer se ukvarjajo z govedorejo in sadjarstvom si ogledamo obrat za predelavo mleka in sirarno. Seveda ne gre brez pokušine brkinskih sirov, ki so vsi narejeni iz surovega kravjega mleka. Možnost nakupa.

 

SLIVJE – DIMNICE

Slivje, vasica na obrobju Brkinov je poznana po jami Dimnice, cerkvi sv. Martina in slivovih njokih. Ogledali si bomo cerkev s freskami akademskega slikarja Toneta Kralja in se v spremstvu izkušenih jamarjev ter v soju karbidovk spustili v jamo. Jama nam postreže z pravo šolsko zbirko kraških pojavov na stiku kraškega in flišnega sveta. Raziskovanje in spoznavanje podzemnega raja traja približno uro in pol.

 

MATARSKO PODOLJE

V Materiji, večjem kraju Matarskega podolja ob cesti Trst – Reka obiščemo pridelovalca medu. Predstavijo nam postopke pridobivanja medu in raznih drugih medenih dobrot. Z vsemi dobrotami se bomo tudi pogostili.

 

 

Cena na osebo:

39 EUR (min. 41 oseb) / 44 EUR (25 – 40 oseb) / 49 EUR (15 – 24 oseb)

(otroci do 5 let: brezplačno / otroci od 6 – 15 let: -20%)

 

Vključeno:

vsi ogledi in vstopnine po programu,

ogled sirarne in pokušina sira

obisk medarja s pokušino meda in proizvodov iz meda,

brkinska marenda (jota s klobaso, sladica, 2dl vina),

organizacija, vodenje, nezgodno zavarovanje, DDV,

vreme in dobra volja.

 

Plačilni pogoji:

30 % ob prijavi, ostalo 7 dni pred izletom.

 

Priporočamo:

športno obutev, zaščito pred dežjem ali soncem, osvežilno pijačo in fotoaparat.

 

Doplačila po vaši izbiri:

brkinska večerja – od 12 EUR/ oseba; harmonikar – 120 EUR/ skupina.

 

 

PROGRAM IZLETA LAHKO OBLIKUJEMO TUDI PO VAŠIH ŽELJAH.

ZAHTEVAJTE POSEBNO PONUDBO.

 

Splošne informacije:

Za vse, česar v programu ni posebej navedenega, veljajo Splošni pogoji agencije Istranka.

Organizator si zaradi nepredvidenih dogodkov, zvišanja cen dobaviteljev ali premajhnega števila prijavljenih pridružuje pravico do spremembe cene in programa izleta.